ABD’de Joe Biden yönetimi sosyal medya uygulaması TikTok’un Çinli sahiplerinin şirketi elden çıkarması için baskıyı artırırken, Beyaz Saray da uygulamanın ABD’de yasaklanması için yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.
ABD’nin yasak hazırlığı, son aylarda birçok ülkenin TikTok’a yönelik uygulamaya koyduğu sınırlama kararlarının son halkası. Sınırlama yoluna giden ülkeler, uygulamanın vatandaşlarının verilerine erişmesinden veya Pekin merkezli propagandaya maruz kalmasından endişe ediyor.
Ancak yasaklar Çin hükümeti kadar, ifade özgürlüğü savunucularının da tepkisini çekiyor. TikTok’un sahibi ByteDance şirketi ise bir hükümet kurumu tarafından yönetilmediğini hatırlatarak, şirketin uluslararası yatırımcılara da sahip olduğunu vurguluyor.
Dünyada uygulanan TikTok yasaklarından bazıları ise şu şekilde:
Hindistan
TikTok, Hindistan’da ilk olarak 2020’de yasaklanmış, yasak 2021’de kalıcı hale gelmişti. Yasak kararı Himalayalar’da Çin ordusu girilen çatışmada 20 Hint askerinin öldürülmesinin ardından gelmişti. Hindistan olayın ardından içerisinde TikTok’un olduğu 50’den fazla uygulamayı yasaklamıştı.
ABD
2020’de şirketle ABD arasındaki ipler gerilince, Trump yönetimi TikTok indirmenin yasaklanması için adımlar atmış ancak yasak kararı mahkemeden dönmüştü. Biden yönetimi döneminde de devam eden gerilimin ardından Beyaz Saray, geçen ay tüm hükümet kurumlarına 30 gün içerisinde uygulamanın tüm hükümet bağlantılı telefonlardan silinmesi talimatını verdi.
Kanada
ABD hükümetinin geçen ay yaptığı açıklamadan kısa bir süre sonra Kanada, tüm hükümet bağlantılı telefonlarda TikTok’u yasakladı. Kanada hükümeti yasağa gerekçe olarak TikTok’un kabul edilemez düzeyde mahremiyet ve güvenlik riski oluşturmasını gösterdi.
Tayvan
Tayvan yönetimi aralıkta TikTok’u tüm hükümet bağlantılı telefonlarda yasaklamıştı. Bugünlerde ise Pekin’le artan tansiyon nedeniyle Tayvan uygulamaya ülke çapında bir yasak getirmeyi düşünüyor. Bunun için Hindistan örneğini inceleyen yetkililer, yasağın sonuçlarına ilişkin somut bir veri elde edemedi. Yasak gelse dahi birçok kişinin yasağın etrafından dolaşacak çözümlere yöneleceği düşünülüyor.
Avrupa Birliği
Geçen aylarda Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi’nin tüm çalışanlarına TikTok kullanmak yasaklandı. Yasağa gerekçe olarak siber güvenlik tehditleri ve kurumları siber saldırılardan koruma çabası gösterildi.
Birleşik Krallık
Britanya hükümeti mart ayı içinde tüm hükümet bağlantılı cihazlarda TikTok kullanılmasını yasaklamıştı. Hükümet yetkilileri kararın ihtiyatlı bir karar olduğunu, hassas hükümet bilgilerinin öncelik olduğunu açıklamıştı.
Endonezya
Endonezya, 2018’de pornografi, uygunsuz içerik ve kutsallara hakaret gibi nedenlerle TikTok’u yasaklamıştı. Yasak, uygulamanın sansür uygulamayı kabul etmesinin ardından bir hafta içinde kaldırılmıştı.