Bunlardan sadece 20’sinin varlığı tespit edilebildi. Zira bunlar nispeten küçük kara delikler olduğu için gözlemlenmeleri çok zor oluyor.
Dünya’ya en yakın kara deliğin yaklaşık 1565 ışık yılı uzaklıkta olduğu biliniyor. Yeni bir araştırmaysa gezegenin çok daha yakınında kara delikler olabileceğini ortaya koydu.
KOZMİK KAPIMIZIN EŞİĞİNDE BİR KARA DELİK
Independent Türkçe’nin aktardığı çalışmada İtalya’daki Padua Üniversitesi’nden astrofizikçi Stefano Torniamenti ve meslektaşları, 150 ışık yılı uzaklıktaki Boğa yıldız kümesini analiz ederek, burada iki veya üç yıldız kütleli kara deliğin saklanıyor olabileceğini buldu.
Araştırmacılara göre bu, “kozmik kapımızın eşiğinde” bir kara delik olduğu anlamına geliyor.
Torniamenti, “Simülasyonlarımız, Boğa kümesinin kütle ve boyutla ilgili özelliklerinin ancak kümenin merkezinde bazı kara deliklerin olması durumunda açıklanabileceğini gösteriyor” dedi.
Boğa kümesinin yaklaşık 625 milyon yaşında olduğu düşünülüyor. Yüzlerce yıldıza ev sahipliği yapan kümenin merkezinde yoğunlaşmış yıldız grupları var. Daha uzak olanlarda kümeden kopmaya başlıyor.
Kümenin yoğun bölgelerinde, yıldızların birbiriyle çarpışma ve birleşme ihtimalleri daha yüksek.
Söz konusu çarpışmaların sonucunda da yıldız kütleli kara deliklerin doğduğu biliniyor.
Torniamenti ve ekibinin simülasyonlarına göre, Boğa kümesinin özelliklerini en iyi açıklayacak senaryo, kümede iki veya üç yıldız kütleli kara delik olması.
Bu kara delikler ya halen kümede ya da 150 milyon yıldan daha kısa bir süre önce dışarı atıldı. Bu da onların halihazırda kümenin eteklerinde gezindikleri anlamına geliyor.
Araştırmacılar kara deliklerin kesin yerlerini belirleyemedi.
Ancak bulgular, Boğa kümesinin Güneş Sistemi’ne en yakın kara delikleri içerdiğini düşündürüyor. Bu da kara deliklerin Dünya’ya düşünüldüğünden 10 kat yakın olması demek.
Barselona Üniversitesi’nden astrofizikçi Mark Gieles, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:
Bu gözlem, kara deliklerin varlığının yıldız kümelerinin evrimini nasıl etkilediğini anlamamızı sağlayacak.