“Güvenli” seks nedir?
Çoğu sağlık uzmanına göre tek güvenli seks, seks yapmamaktır. Cinsel perhiz, “güvenli” seksin tek gerçek biçimi olabilir. Her türlü cinsel temas bir miktar risk taşır. Belirli önlemler ve güvenli davranışlarla cinsel yolla bulaşan enfeksiyona (CYBE) yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Bir ebeveyn olarak, çocuğunuza cinsel olarak aktif hale gelmeden önce daha güvenli seks hakkında bilgi verebilirsiniz.
Çocuğunuzla güvenli seks hakkında konuşmak
Amerikan Pediatri Akademisi, ebeveynlerin çocuklarına, bebeklerin nereden geldiğini ilk sorduklarında, yaşlarına uygun bir düzeyde, vücutları ve cinsiyetleri hakkında konuşmaya başlamalarını önermektedir. Pek çok genç seks hakkında her şeyi bildiklerini söylese de, araştırmalar birçoğunun seks ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında tam olarak bilgi sahibi olmadığını bulmuştur.
Bir ebeveyn olarak, gençliğiniz için en doğru bilgi kaynağı sizsiniz. Bununla birlikte, birçok ebeveyn, gençleriyle güvenli seks hakkında nasıl konuşmaya başlayacağından emin değil. Aşağıda, çocuğunuzla güvenli seks konusuna nasıl yaklaşacağınıza dair bazı ipuçları verilmiştir:
Güvenli seks hakkında sakince ve dürüstçe konuşun.
Çocuğunuza yaklaşmadan önce başka bir yetişkinle güvenli seks hakkında konuşma alıştırması yapın.
Çocuğunuzu dinleyin ve tüm soruları dürüstçe yanıtlayın.
Güvenli seks tartışması için uygun konular arasında cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve korunma, seks yapmak için akran baskısı, doğum kontrolü, farklı cinsellik biçimleri ve flört tecavüz yer alabilir.
Çocuğunuzla seks hakkında konuşmanıza yardımcı olabilecek diğer kişiler, gencin sağlık hizmeti sağlayıcısı, bir akrabası veya bir din danışmanı olabilir. Konuyla ilgili kitaplar da rahatsız edici soruların yanıtlanmasına yardımcı olabilir.
“Güvenli” seks hakkında bazı yanılgılar
Öpüşmenin güvenli bir aktivite olduğu düşünülür, ancak uçuk ve diğer hastalıklar bu şekilde yayılabilir.
Prezervatiflerin genellikle CYBE’lere karşı koruduğu düşünülmektedir. Doğru ve tutarlı bir şekilde kullanıldığında prezervatiflerin klamidya ve gonore gibi belirli hastalıkları önlemeye yardımcı olduğu doğrudur. Ancak genital siğil, uçuk ve frengi gibi diğer hastalıklara karşı tam koruma sağlayamayabilirler.
Daha güvenli seks için yönergeler
Cinsel aktivitenizi yalnızca sizinle seks yapan 1 partnerle sınırlayın. Bu, hastalığa neden olan organizmalara maruz kalmanın azaltılmasına yardımcı olur. Daha güvenli seks için şu yönergeleri izleyin:
Yeni bir partnerle cinsel ilişkiye başlamadan önce iki kez düşünün. İlk olarak, eski ortakları, cinsel yolla bulaşan hastalıkların geçmişini ve uyuşturucu kullanımını tartışın.
CDC, STI’lerin bulaşmasını önlemeye yardımcı olmak için spermisit içeren veya içermeyen lateks prezervatiflerin kullanılmasını önerir. Buna cinsel yolla bulaşan HIV de dahildir. Bir erkek prezervatifi doğal malzemelerden değil, lateks veya poliüretandan yapılmalıdır. Poliüretan sadece lateks alerjiniz varsa kullanılmalıdır. Kadın prezervatifi poliüretandan yapılmıştır.
Oral seks için, partnerinizin prezervatif (erkek veya kadın) kullanmasını sağlayarak ağzınızı korumaya yardımcı olun.
Kadınlar ilişkiden sonra duş yapmamalıdır. CYBE’lere karşı koruma sağlamaz. Ve bir enfeksiyonu üreme sistemine daha da yayabilir. Ayrıca sperm öldürücü korumayı da ortadan kaldırabilir.
Düzenli Pap testleri (21 yaşından büyükse), pelvik muayeneler ve CYBE’ler için periyodik testler için sağlık uzmanınızla görüşün.
Partnerinizin vücudunun farkında olun. Bir yara, su toplaması, kızarıklık veya akıntı belirtileri arayın.
Vücudunuzu yara, kabarcık, kızarıklık veya akıntı belirtileri için sık sık kontrol edin.
Vajinal, oral veya anal ilişki dışındaki cinsel aktiviteleri düşünün. Bunlar, vücut sıvılarının değişimini veya mukoza zarları arasında teması içermeyen tekniklerdir.