Coğrafi işaretlerin tescillenmesi o yöre ve eserin geleceği için değer taşıyor.
Yurt genelindeki tescillerin ötesinde Avrupa Birliği (AB) tescili daha ön plana çıkıyor.
Ürünün pazarlanması yolunda değerli bir yol kat ediliyor.
Mehmet Fatih Kacır, coğrafik işaretli Araban sarımsağının AB nezdinde tescillenmesinde son kademeye gelindiğini açıkladı.
AB nezdinde 14 tescilli coğrafik işaretli eser var
Bakan Kacır, Türkiye’nin bu yıl tescil edilen 6 coğrafik işaret ile AB nezdinde mevcut durumda 14 tescilli coğrafik işaretli eseri bulunduğunu belirtti.
“AB nezdindeki tescil sayısı 2023 bitmeden 20’ye çıkartılacak”
Türk Patent ve Marka Kurumu’nca müracaat sürecinin yakından takip edildiğini kaydeden Kacır, AB nezdindeki tescil sayısının 2023 bitmeden 20’ye yükseleceğini duyurdu.
“Yerel üreticiler dünyaya açılacak”
AB Resmi Gazetesi’ndeki ilan basamağının tamamlanması ile Araban sarımsağının da AB nezdinde tescil edileceğini aktaran Kacır, şöyle konuştu:
Gaziantep’in kıymetli tarım eserlerinden biri olan Araban sarımsağının AB’de tescillenmesi, mahallî üreticilerimizin dünyaya açılmasına imkan sağlayacak.
47 eser için tescil bekleniyor
AB’de tescilli Antakya künefesi, Aydın inciri ve kestanesi, Bayramiç beyazı, Çağlayancerit cevizi, Edremit zeytinyağı, baklavası, Gemlik zeytini, Giresun tombul fındığı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı ve yağlı zeytini, Suruç narı, Taşköprü sarımsağı bulunan Türkiye, ilan basamağındaki 7 eser ile birlikte 47 eser için tescil bekliyor.