Türkiye’nin örtüaltı üretiminin merkezi olan başta olmak üzere güney kıyılarındaki seralarda eser hasat devri başladı.
Ürün bolluğuyla birlikte fiyatları da önemli seviyede düşüş göstermeye başladı.
Havanın da güzel gitmesiyle yaşanan hasat bolluğuna bağlı fiyatlardaki düşüş, pazarlara da yansıdı.
Çok sayıda eser yetiştiriliyor
Antalya’nın değerli örtüaltı üretim bölgelerinden Aksu ilçesinde Yurtpınar Mahallesi’nde domates, biber, patlıcan, salatalık üzere çok sayıda zerzevat üretimi yapılıyor.
Yurtpınarlı üreticiler, yayla bölgelerindeki seralarda dönemin bittiğini, kıyıya yakın kesitlerde de yeni eser hasadının başladığını anlattı.
Fiyatlardaki düşüş yüzde 50’yi buldu
Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürlüğü’nün ekim ayı sonu günlük fiyatlarına nazaran 13 Kasım prestijiyle, biber çeşitleri dolma 24 TL’den 14 TL’ye, çarli 17 TL’den 14’e, kapya 36 TL’den 33’e, üçburun 18 TL’den 15’e düştü.
Brokoli 30-45 TL’den, 15-22 TL’ye geriledi. Olağan 20-28 TL’den 10-15 TL’ye düştü.
Pembe domates 30 TL’den 26’ya, kokteyl domates 42 TL’den 24 TL’ye geriledi.
Marul düz ve kıvırcık 10-12 TL’den 7-10 TL’ye düştü. Patlıcan 19 TL’den 15 TL’ye geriledi.
Salatalığın fiyatı arttı
Birçok eserde fiyatlar yüzde 10’dan yüzde 50’yi bulan oranlarda düşerken, salatalığın ise 2 hafta evvel 4-8 TL ortasındaki fiyatı, 6-14 TL’ye yükseldi.
Yaylada dönem bitti
Üretici Mustafa Çağıl, yayla bölgelerinde dönemin bittiğini, kendilerinin de üretim yaptığı Yurtpınar üzere Antalya’nın kıyı bölgelerinde hasat devrinin başladığını söyleyerek, “Ama fiyatlar pek iç açıcı değil. Yayla dönemi uygun geçti lakin şu an bizim için zahmetli başladı. İhracat ve alım gücü biraz zayıf. Masraflarımız arttı.” dedi.
Çağıl, Antalya’da örtüaltı döneminin başlamasıyla fiyatların geçen haftalara nazaran düşüşe geçtiğini belirtti.