Almanya’nın, İsrail’in işgali altındaki mevzusuyla ilgili planı ortaya çıktı.
Berlin idaresi, akınlardan sonra bölgenin denetiminin Birleşmiş Milletler’de (BM) olmasını istiyor.
İsrail ise bu niyeti eleştirerek, denetimin “belirsiz bir süre” boyunca kendilerinde olması gerektiğini savunuyor.
İki sayfalık gayriresmi evraka yansıdı
ABD merkezli Politico mecmuası, Almanya’nın hazırladığı ve Gazze’nin geleceği konusunda senaryoların değerlendirildiği 2 sayfalık gayriresmi belgeyi ele geçirdi.
Belgede, “İsrail’in şu amacını biz de paylaşıyoruz, Hamas İsrail’i ve vatandaşlarını terörize edecek bir konuma tekrar asla getirilmemeli.” sözüne yer verildi.
‘Gazze’nin denetimi BM’ye geçsin’ önerisi
İsrail’in Gazze’yi tekrar işgal etmesi, Filistin ya da Mısır’ın Gazze’nin denetimini alması üzere senaryoların ele alındığı dokümanda, Filistin ve Mısır’ın bu türlü bir sorumluluğu istemeyeceği, İsrail’in de Gazze’deki varlığının siyasi olarak istenmediği vurgulandı.
Belgede, BM’nin Gazze’nin denetimini ele almasının “BM çatısı altında Gazze’nin uluslararasılaştırılması” manasına geleceği tabir edilerek, bu noktadan sonra “dikkatlice bir geçiş süreci” yaşanabileceği aktarıldı.
Filistinli diplomat: Kabul edilemez
Filistin’in BM Misyon Temsilcisi Abdalrahim Alfarra, Politico’ya yaptığı açıklamada, BM’nin Gazze’nin denetimini ele almasının “kabul edilemez” olduğunu belirtti.
BM’nin vazifesinin sonları korumak ve iki devletli tahlil için çalışmak olduğunu belirten Alfarra, bu doküman konusunda Filistin idaresi ile istişare yapılmadığını kaydetti.
Gazze’nin geleceği konusunda konuşulmadan evvel şu andaki durumun konuşulması gerektiğini bildiren Alfarra, “Şu anda insanlarımızı nasıl müdafaamız gerektiği hakkında konuşmuyorlar.” tenkidinde bulundu.

İsrail plana karşı çıktı: Denetim bizde olsun
İsrail’in ABD Büyükelçisi Michael Herzog, Almanya’nın Gazze’de denetimin BM tarafından ele alınması tarafındaki teklifini reaksiyonla karşıladı.
Herzog, bunun yerine İsrail’in Filistin topraklarını “belirsiz bir süre” boyunca denetim etmesini önerdi.
Politico’ya konuşan Herzog, şu tabirleri kullandı:
BM modelinin en uygun model olduğundan emin değilim zira BM’nin yetkilendirdiği güçlerle düzgün bir tecrübeye sahip değiliz. Son derece politik. Hepimiz bunun farkındayız.
Etkili bir güce gereksinimimiz var. Aradığımız şey bu ve bunun için birden fazla model var.
Gazze’nin işgalinde son durum
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal bedellerine yönelik daima ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı taarruz düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne ağır hava bombardımanı başlattı.
İsrail’de 7 Ekim’deki ataklarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

İsrail: 239 vatandaşımız esir
Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda da 50 İsrail askeri öldürüldü. İsrail’e nazaran, Kassam Tugayları’nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.
Gazze’deki hükümete nazaran 7 Ekim’den bu yana İsrail hücumlarında Gazze Şeridi’nde 4 bin 710’u çocuk ve 3 bin 160’ı bayan olmak üzere 11 bin 500 kişi öldürüldü.
Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin ataklarında 197 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu, Gazze’de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında kimi hastaneleri bastı. Akınlarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.
İsrail ordusu ile Hizbullah ortasında 8 Ekim’den bu yana hudutta yaşanan çatışmalarda 74 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.