Başkan Joe Biden idaresi, çatışmaların durdurulması konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemekle, bilakis İsrail’in taarruzlarını körükleyici adımlar atmakla suçlanıyor.
Washington’daki bölünmüşlük, Dışişleri Bakanlığı’na yansıdı.
Bakanlık içinde uyuşmazlık var
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, çalışanlarına gönderdiği bir elektronik postada, Biden idaresinin İsrail’in Gazze’ye ataklarına yaklaşımı konusunda bakanlık içinde uyuşmazlık yaşandığını kabul ettiği bildirildi.
CNN’in haberine nazaran Blinken, bakanlık çalışanlarına gönderdiği elektronik postada, “Birçoğunuz için bu krizin yol açtığı acıların derin bir bedel ödettiğini biliyorum.” tabirini kullandı.
Blinken, bebeklerin, çocukların, yaşlıların, bayanların ve bu krizde acıya maruz kalan öteki sivillerin imajlarını görmenin iç burkucu olduğunu belirterek, “bunu kendisinin de hissettiğini” kaydetti.
“Gazze ile Batı Şeria birleşmeli”
Bakanlıktaki birtakım çalışanların Gazze konusunda hükümetin benimsediği yaklaşımlara katılmayabileceğini tabir eden Blinken, “çalışanların, neyin daha düzgün yapılabileceği konusunda görüşleri olabileceğini” belirtti.
Blinken, Gazze’de çok fazla Filistinli sivilin öldüğüne dikkati çekerek “Gazze’nin Batı Şeria ile birleşerek Filistinliler tarafından yönetilmesine inanıyoruz. Bölgenin tekrar inşası sürdürülebilir bir düzenekle desteklenmelidir.” tabirlerine yer verdi.
ABD’li 100 diplomattan tepki
ABD’de Dışişleri Bakanlığı ve ABD Milletlerarası Kalkınma Ajansı’ndan (USAID) 100 diplomat, İsrail’in Gazze’ye taarruzlarına dair Lider Joe Biden’ı “yanlış bilgi yaymakla” suçlamıştı.
Diplomatların imzaladığı bildiride, İsrail’in Gazze’de “savaş suçları” işlediği belirtilerek, Biden’a İsrail’in aksiyonlarını daha fazla sorgulaması tavsiye edilmişti.
Biden ve idaresine dava açıldı
ABD merkezli insan hakları örgütü “Anayasal Haklar Merkezi (CCR)”, Gazze halkına yönelik “soykırımı” önleyemedikleri gerekçesiyle ABD Lideri Joe Biden ve idaresine dava açtığını bildirdi.
CCR, ortalarında “Al-Haq” ve “Defense for Children International” üzere sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu çok sayıda Filistinli küme ismine şikayette bulundu.
Şikayet dilekçesinde, “Bu dava, Filistinliler ismine, dünyadaki en temel ve değerli yasal ve ahlaki yükümlülüğü yani bir halkın yok edilmesi manasına gelen soykırımı tedbire yükümlülüğünün yerine getirilmesi için açılmıştır.” sözü kullanıldı.
“Yasal ve ahlaki vazifelerini yerine getirmekte başarısız oldu”
Gallagher, ABD’nin “soykırımı” sürdürmek yerine bunu önlemek üzere açık ve bağlayıcı bir yükümlülüğü bulunduğunu lakin bu dehşeti sona erdirmek için yasal ve ahlaki misyonlarını yerine getirmekte başarısız olduğunu vurguladı.